סויה והשפעתה על בריאותינו


 מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית

הסויה מהווה כיום את הקטנית הנפוצה ביותר בעולם, ומשמשת כתוסף חלבון, סיבים ונפח במוצרים רבים מספור על מדפי רשתות השיווק.
פולי סויה יבשים מבושלים מכילים כמעט פי 2 חלבון יחסית לקטניות מבושלות אחרות, וכן כמות נכבדת  של סידן, ברזל, ויטמיני B, ויטמינים ומינרלים נוספים.
הסויה מכילה חלבון מלא - כל חומצות האמינו החיוניות קיימות בו במידה מספקת, ולכן יכולה להוות תחליף ראוי למנה חלבונית בארוחה. כמות של חצי קוביית טופו, או 3/4 כוס פולים מבושלים מספקת כ -17 גרם חלבון, מנה מקובלת לארוחה. מנה זו תכיל גם סידן וברזל, ותהיה דלה בשומן רווי, כולסטרול וקלוריות (כ- 180 קלוריות בלבד, לעומת כ- 350 קלוריות במנה זהה של עוף ללא עור).

בשנים האחרונות התנהלו מספר דיונים לגבי הסויה ותפקידה בבריאותנו, להלן הידוע לנו נכון להיום:

סויה כמזון לתינוקות: מאחר והסויה מכילה פיטואסטרוגן – חומר צמחי דמוי ההורמון הנשי אסטרוגן- התעורר ויכוח סביב בטיחותה כבסיס לפורמולות לתינוקות. כיום הדעה הרפואית הרווחת היא כי כמות הפיטואסטרוגן בתכשירי התינוקות קטנה מכדי להוות בעיה . ככלל חלב אם הוא  המזון המועדף והמתאים ביותר לתינוקות. פורמולות על בסיס חלב פרה תמיד עדיפות על פורמולות על בסיס סויה - זאת משום שהסויה מתבססת על סוגי חלבון, פחמימות ושומן שונים לחלוטין מאלה של חלב האם, בעוד שיש דמיון רב בסוגי החלבון, הפחמימות והשומן בין חלב אם לחלב פרה.
חשוב לציין כי הבעיה התעוררה רק סביב פורמולות לתינוקות, שמהוות מזון בלעדי עד לגיל 5-6 חודשים. מעבר לגיל זה, שילוב של סויה כמזון נוסף במגוון מזונות אינו מהווה כל בעיה עבור תינוקות, פעוטות וילדים.
פתיתי הסויה היבשים מהם מכינים ארוחות במעונות יום לילדים אינם מכילים פיט ואסטרוגן כלל, הם מכילים אך ורק את חלבון הסויה וסיבים בלתי מסיסים.

סויה בגיל המעבר:  הפיטואסטרוגנים נמצאים במרכז מחקרים רבים מזה שנים לגבי השפעתם על נשים. מצד אחד הפיטואסטרוגן נקשר לקולטני אסטרוגן בגוף וכך מקטין את השפעת האסטרוגן בגילאי הפריון - טוב לרוב הנשים, פחות רצוי לנשים עם בעיות פריון ונשים עם היסטוריה משפחתית או אישית של סרטן השד. בגיל המעבר, כשהאסטרוגן בגוף נעלם - פיטואסטרוגן יכול להקל  על תופעות גיל המעבר, כגון גלי חום, בעיות שינה, יובש בנרתיק, שינויי מצב-רוח. כל זאת נכון למוצרי סויה טבעיים, שנחשבים כמזון.  כמוסות "טבעיות" של תמצית סויה, או כמוסות "טבעיות" של פיטואסטרוגן הן בעלות השפעה דומה לזו של הורמונים חלופיים לגיל המעבר, ולכן מסוכנות באותה מידה לנשים בעלות סיכון לסרטן השד או סרטן צואר הרחם.

סויה לבריאות הלב וכלי הדם: ממצאי המחקרים חלוקים לגבי ההשפעה הישירה של חלבון הסויה על הפחתת הסיכון למחלות לב. יחד עם זאת, מנה חלבונית בארוחה עיקרית המורכבת מסויה מציעה מזון שהוא דל שומן, דל כולסטרול, עתיר סיבים תזונתיים מסיסים ובלתי מסיסים, עשיר באשלגן, ויטמינים ומינרלים, ועשיר באנטיאוקסידנטים כמו גניסטיין ודאידזאין. תכונות אלה של הסויה בהחלט מקנות לה את הזכות להיחשב כמזון בריאות התורם לבריאות הלב וכלי הדם, מאט התפתחות של טרשת עורקים ותורם להפחתת יתר לחץ דם. אפשר ורצוי לשלב מוצרי סויה בתפריט, ולבחור במוצר סויה כמנה החלבונית של הארוחה העיקרית לפחות פעמיים בשבוע.

סויה וסרטן: מוצרי סויה, המכילים פיטואסטרוגן, יכולים להיות מסוכנים במקרים של סרטן השד  המושפע מאסטרוגן. לגבי סוגי סרטן אחרים שאינם מושפעים מאסטרוגן - הפיטוכימיקלים גניסטיין ודאידזאין הנמצאים בסויה הוכחו כבעלי השפעה חיובית - הם גורמים להרס של תאים סרטניים , לפחות בניסויים ברקמות תאים במעבדה.


מוצרי הסויה אותם אפשר ורצוי לשלב בתפריט:

טופו
: חצי חבילה רגילה (כ 150 עד 200 גרם) יכולה להוות מנה עיקרית בארוחה במקום מנה בשרית.

חלב סויה: כוס ממנו שוות ערך לכוס חלב בתכולת החלבון והסידן.

מעדני סויה: שווי ערך בכמות החלבון והסידן למעדני חלב מקבילים. לשומרים על משקלם- יש מעדני סויה 1/2 אחוז שומן וללא סוכר.

קמח סויה: נמכר בחנויות טבע וחנויות קטניות. כף גדושה יכולה להחליף ביצה במתכוני אפיה, יכול לשמש להעשרה קלוריות וחלבונית, קשירה של קציצות וכד'. יש לשמור במקרר.

פתיתי סויה יבשים: מגיעים במגוון גדלים וצורות, נמכרים גם ברשתות השיווק. מהווים בסיס למנה חלבונית דלת שומן . ניתן להכין מהם קציצות, "כדורי בשר" צמחוניים, מנות מוקפצות ועוד.

פולי סויה ירוקים , יבשים כפיצוח, או יבשים מבושלים כקטנית: כל אלה יכולים להוות חלק מהתפריט הבריא  כארוחת ביניים, כחטיף , או כמנת תוספת בארוחה.

טמפה, מיסו: מוצרים פחות נפוצים, מוכרים במטבח האסייתי, נמכרים בחנויות טבע או בחנויות מזון אסייתי.

רוטב סויה: בד"כ מכיל גם חיטה, וכמות גדולה של מלח. מומלץ להשתמש כתבלין, בכמות קטנה.

מוצרי סויה דמויי בשר : "שניצל סויה" למיניהם- מומלץ לבחור את המוצרים דלי השומן, ולהימנע מטיגונם. כמנה חלבונית מומלץ לבחור מוצרים שאינם מכילים תירס, תפוח אדמה, בטטה או ירקות, כדי לקבל מנת חלבון מספקת ביחידה אחת.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.